Debatt: Kjells haltande argumentation

mippa-246x300Svar till insändarskribenten Kjell (Ljusnan 2013/02/12) Det verkar vara typiskt, att börja sitt inlägg med att säga att man inte är rasist och att man ska fundera på om Sverige ska vara hela världens samvete och ställa frågan ”Hur stor invandring klarar Sverige”, när man sen tänker sig rada upp en hel radda osanningar. Men eftersom insändarskribenten Kjell inte kunde hålla sej till de rätta siffrorna, han påstår att Sverige mottagit 120 000 flyktingar, så får väl vi ta och nyansera allt en smula.

Under förra året invandrade 111 090 personer. Av dessa var 17 504 stycken asylsökande. Asylsökande betyder inte per definition att de alla kommer att få stanna, och som skyddsbehövande är det meningen att man skall återvända till sitt hemland när oroligheterna är över.

Av dessa asylsökanden var 6 470 st kvotflyktingar, vilka även SD säger sig vara villiga att ta emot. Utifrån detta kvarstår ca 6500, vilket är en viss skillnad om man tittar på skribentens påståenden. Resterande grupp består av hemvändande svenskar, studenter, kärleksinvandrare och arbetskraftsinvandrare, EU-Medborgare, för inom EU/EES länder råder fri rörlighet för både arbete, giftermål och starta egen firma.

Kjell borde också ta sij en funderare över sin frågeställning, är frågan rätt ställd? Invandringens ”kostnader” är helt beroende av arbetslösheten. Nästan 90% av samhällets intäkter kommer från arbete och konsumtion, så arbetslöshet kopplar till alla frågor i samhället. Arbetslöshet i sin tur kopplas till efterfrågan i samhällsekonomin.

Arbetslösheten är också en politisk fråga på riksnivå, den styrs av beslut som ger incitament till att öka/minska arbetstillfällen. Lägger regeringen ingen kraft alls på att minska antalet arbetslösa, händer inget heller. Ägnar den sig enbart åt att försöka styra inflation kommer massarbetslösheten att öka.

Så åter till frågeställningen ”hur stor invandring klarar Sverige?” Vi vet idag att jobbskatteavdrag hjälpte inte mot arbetslöshet så vad har regeringen tänkt göra åt arbetslösheten, Och vad kostar låginflationspolitiken!? Det är den frågan Kjell borde ställt sej, istället för att kasta sej över invandringen. Ett lands arbetslöshet är inte avhängigt dess befolkningsstorlek, utan dess arbetsmarknadspolitik.

Anna-Maria Forssell Mörk
Vänsterpartiet Bollnäs

Det här inlägget postades i Insändare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *