Motion om förbättrat mående på äldreboenden med husdjur

Husdjur är något som vi människor i stor utsträckning har. Det är uppskattat som sällskap i alla åldrar. För de flesta äldre har det under deras aktiva livstid varit en naturlig del i hemmet.

Nu har undersökningar visat att närvaro av husdjur påverkar hälsan positivt. De flesta tänker nog då på det psykiska tillståndet och att husdjur ger en lugnande effekt och även ett gemensamt intresse för de äldre som bor tillsammans. Det är nog så viktigt, men det har nu i undersökningar visat att även det rent fysiska tillståndet förbättras, med t ex bättre blodtryck. Det finns klara undersökningar på detta för den som vill veta mer.

Naturligtvis finns det praktiska svårigheter med att till exempel ha en katt på ett boende. Det finns en del som har allergier, men det är ovanligt hos äldre. Personal kan naturligtvis vara drabbade och det gör att alla boenden inte kan anpassas för att ha husdjur.

I grunden bör ändå måendet för våra kunder vara det som är viktigast. Vi får då göra vissa undantag för att få det att fungera, det vill säga någon speciell våning för de som inte kan arbeta tillsammans med husdjur.

Jag föreslår därför att:

Äldreomsorgen införskaffar katter till boenden för att förhöja kundernas livskvalitet och hälsa. Undantag får göras endast efter att alla möjligheter prövats.

Göran Jansson (V)

Det här inlägget postades i Motioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *