Använd skolans pengar rätt

Det Vänsterpartiet vill göra med skolan, är att se till att alla barn får en likvärdig skola, som gör att alla kommer till sin rätt. Idag fungerar det inte så och enligt de larmrapporter vi fått, ökar segregationen i Bollnäs ”kommunala” skolor, det finns inte resurser till allt stöd man skulle vilja ge. De mer självgående eleverna försvinner till friskolan och de mindre självgående blir kvar, mångfalden försvinner. Man vet att alla elever kan dra nytta av att gå i en klass med mångfald, resultaten blir bättre för alla, än om man fortsätter att ha som i dagsläget, homogena grupper.

Man kan skapa rättvisa genom att ändra i skolstrukturen, idag är det inte rättvist alls, det är avhängigt vilken skola man går på, som avgör vilka resurser man har tillgång till. Genom att slå ihop olika skolor, skulle man kunna skapa den bra mångfalden, man kan blanda ex högstadie med gymnasium/högskola och få utbyte både mellan åldersgrupper och över skolformsgränser. Med nuvarande uppbyggnad av strukturen, kommer man inte åt en av våra viktigaste resurser, nämligen elever, det räcker inte till mångfald på alla våra skolor idag för elevunderlaget är för litet.

En annan resurs vi har för lite av, för den används fel, det är pengar. Vi betalar idag ca 16 milj kr/år för lokaler vi inte behöver. Det betyder, att vi betalar in skatt som används fel. Man kan inte fortsätta med en gammal struktur när verkligheten ändrats. Genom att lämna lokaler man inte behöver, kan man frigöra ett ekonomiskt utrymme, som kan användas till att rusta upp Gärdet för att skapa ett Campus med mångfald. Man kommer alltså på detta sätt åt segregeringen, men skapar också resursutrymme för att göra den kommunala skolan till ett jämnbördigt alternativ gentemot friskolan. Samtidigt ger vi både våra elever och lärare ett viktigt lyft!

En del kan tycka, att man ska höja skatten, men den minskade mångfalden och felanvändandet av skatten kommer man inte åt på det sättet. Då håller man bara liv i skolor, men resultaten kommer inte att förändras och segregeringen ökar. Så för rättvisans skull mot alla våra elever, är en strukturförändring något vi är skyldiga att göra. Därför är vi positiva till Campus Gärdet.

Anna-Maria Forssell Mörk, Marita Hillströms, Felix Blom, Göran Jansson, Henrik Rubensson

Det här inlägget postades i Insändare och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *