Fram med sanningen

År 2006 så tog Svenskt näringsliv fram en undersökning om svenska folkets attityd till att vara hemma från jobbet. Undersökningen kan man säja har stor del i att man i riksdagen startade upp jakten på fuskare i försäkringssystemen. Svenskt näringsliv var inte riktigt helt ärliga när man förde fram siffrorna man fått sig till livs. Man undanhöll en hel del.
 
Detta är en skandal tycker jag, då man som organisation för sveriges näringsliv ,har ett stort ansvar som oponionsbildare. Man säjer själva också, att man har det ansvaret, men menar att man inte tror att överutnyttjandet i försäkringarna är utbrett idag och att det är olyckligt om allmänheten, det svenska folket har den uppfattningen. Grejen är ju den, att Svenskt näringsliv har varit med och bildat oponion om överutnyttjande, tagit fram bilden om, att vi svenskar fuskar mycket med sjukförsäkringen, två av tre svenskar tror att fusket är omfattande.
 
Och denna oponion bildades då man presenterade sin undersökning, och valde att utelämna, att 60 procent faktiskt gick till jobbet FAST de var sjuka. Det man istället förde fram var, att 25 % tyckte att det kunde vara helt okej, att vara hemma från arbetet ifall man mådde dåligt pga problem exempelvis inom familjen. Men att endast 5 % stannade hemma fast de inte var sjuka i den bemärkelsen som räknas som sjukdom. Det är en milsvid skillnad med att tycka, och att göra det på riktigt. Och det är en milsvid skillnad på att vara hemma och ha rätt till det, till att gå och jobba fast man är sjuk. Större delen, som egentligen skulle stannat hemma på grund av sjukdom, gick ju faktiskt och jobbade. Fakta är att att försäkringskassan förra året bara hade återkrav på 0.04%, så inga belägg finns att fusket skulle vara utbrett.
 
Svenskt näringsliv håller dock fast vid, att man tyckte det var ett problem att attityden fanns, och att det måste ske en attitydförändring. Själv kan jag dock tycka att den attitydförändring som borde gjorts, var att få sjukt folk att stanna hemma från jobbet. Det kostar förmodligen mer samhällsekonomiskt, när man som smittspridare springer omkring på sin arbetsplats och sprider baciller, än vad det gör när 5 prutteynka procent stannar hemma pga besvär, som är nog så illa, problem i familjen är inte att leka med. Tror på andrum som en del i samhällsekonomin, och att andrum kan göra samhällsekonomin billigare i långa loppet.
 
Nej ner med organisationer som inte är helt ärliga, och som ställer hela system på ändan, bara för att sabotera i de generella försäkringssystemen. Svenskt näringsliv är INTE seriösa, men det verkar passa regeringens syften helt utmärkt.

Anna-Maria Forssell Mörk

Vänsterpartiet Bollnäs

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *