Schemaförändring inom äldreomsorgen

Inom äldreomsorgen i Bollnäs kommun pågår nu en schemaförändring. Den går i korthet ut på att ALLA som arbetar inom äldreomsorgen i Bollnäs kommun skall schemaläggas varannan helg med en delad tur per helg samt en delad tur en vardag per vecka, alternativt var tredje helg med två delade turer per arbetshelg samt en vardag per vecka. Delad tur innebär att man påbörjar arbetet på morgonen har några arbetsfria timmar mitt på dagen, för att sedan arbeta eftermiddagen/kvällen igen.

  

Idag ser det väldigt olika ut på de olika arbetsplatserna inom äldreomsorgen. Vissa kan ha 11 delade turer på en schemaperiod på sex veckor andra ingen.

Vi i vänsterpartiet tycker om RÄTTVISA, vi tycker att man skall arbeta på samma villkor oavsett vart i kommunens äldreomsorg man arbetar. Ibland innebär rättvisa att en del får det lite sämre för att andra skall få det bättre. Men det behöver inte alltid vara så. Vi kan välja att lyfta de som har det sämre till samma nivå som de som idag har det "bättre". Men det kostar pengar, pengar som idag inte finns. Vill vi förändra detta så måste vi prioritera annorlunda eller tillföra socialnämnden/äldreomsorgen mera pengar.

Vi har full förståelse för att något måste göras för att bättre möta upp äldreomsorgens behov och att denna schemaförändring också är ett resultat av det heltidsbeslut vi tidigare beslutat om i kommunen. Ett beslut som vi dessutom skall vara väldigt stolta över: Där alla har rätt till heltid men möjlighet till deltid = ett av de viktigaste besluten som tagits ur jämställdhetsperspektiv.

Men vi har ändå en del funderingar kring beslutet. Därför undrar vi: Hur ställer sig facket till denna schemaförändring?

 

Ann-Renée Forsström Vänsterpartiet

Anna-Maria Forssell Mörk Vänsterpartiet

Marita Hillströms Vänsterpartiet

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *