Motioner

Vänsterpartiet agerar i frågan om delade turer i Bollnäs Kommun

BZaULY8IIAAczLAMOTION OM ÄLDREVÅRDEN.  Äldrevården är ett område som kommer att växa i vår kommun. Det kan vi med stor säkerhet säga eftersom vi vet att andelen äldre kommer att öka. Detta kommer att ställa stora krav på nyrekrytering av kvalificerad personal. Tyvärr vet vi att vårdyrken inte idag är särskilt attraktiva att söka till. Vi har allt för få som väljer vårdprogram i gymnasieskolan för att vi ska kunna säkerställa en god vård i framtiden. Bollnäs har sedan länge ett beslut om rätt till heltid och det är bra. Nästa steg bör nu vara att avskaffa de delade arbetsturer, som finns inom äldrevården.

MOTION OM ÄLDREVÅRDEN.  Äldrevården är ett område som kommer att växa i vår kommun. Det kan vi med stor säkerhet säga eftersom vi vet att andelen äldre kommer att öka. Detta kommer att ställa stora krav på nyrekrytering av kvalificerad personal. Tyvärr vet vi att vårdyrken inte idag är särskilt attraktiva att söka till. Vi har allt för få som väljer vårdprogram i gymnasieskolan för att vi ska kunna säkerställa en god vård i framtiden. Bollnäs har sedan länge ett beslut om rätt till heltid och det är bra. Nästa steg bör nu vara att avskaffa de delade arbetsturer, som finns inom äldrevården.

Vi är medvetna om att det är svårt att schemalägga arbetstider så att vi får en bra effektivitet och att det kan betyda att det på vissa ställen kan behövas en personalförstärkning. Vi menar ändå att det är en nödvändig åtgärd och som kan ge vinster på både kort och lång sikt. Idag har vi en hög sjukfrånvaro inom äldrevården och det kan bero på en ansträngd arbetssituation då det är ett tungt arbete i sig och detta i kombination med delade turer gör långa dagar, vilket ger mindre möjlighet till meningsfull fritid. Vi menar att en minskad sjukfrånvaro skulle vara en positiv effekt både för den anställde och för kommunen som arbetsgivare. Den långsiktiga vinsten är naturligtvis att attraktiva arbetsplatser lockar fler att välja vårdyrken och det ger större möjlighet att få utbildad personal.

 
Självklart blir det också positivt för våra äldre att få hjälp av personal som mår bra. Det finns kommuner som har avskaffat delade turer för vårdpersonal bland annat Avesta, Kungälv och Helsingborg.

Vi föreslår därför:
1) Att Bollnäs kommun aktivt ser över möjligheten att avskaffa delade turer inom vården och under år 2014 presenterar en plan för detta och vilka eventuella kostnader det skulle medföra.

2) Att målsättningen ska vara att de delade turerna ska vara avskaffade senast under år 2015.

Göran Jansson (V)
Anna Maria Forsell Mörk (V) 

Kopiera länk