Lars B Anderssons tal 1 maj 2016

Välkomna till vänsterpartiet i Bollnäs första maj firande. Första maj är den internationella arbetarrörelsens högtidsdag.

I dagarna har regeringen presenterat sin vårbudget.

I den budgeten presenterades en historisk satsning som vänsterpartiet ligger bakom, på 10 miljarder kronor till kommuner och landsting. Här handlar det om en uppräkning av statsbidragen och ingen engångssumma. Av dessa 10 miljarder går ca 34,5 miljoner kronor till Bollnäs kommun. Pengar som kommer väl till pass för att stärka t.ex. äldreomsorg och hemtjänst.

Andra reformer som Vänsterpartiet ligger bakom är fria glasögon för barn, sommarlovsstöd mm. Alla reformer är sådana som gynnar de med lägsta inkomster det gynnar barn och det gynnar kvinnor.

Detta finansieras med höjda skatter för banker mm. Med Vänsterpartiet som en del i regeringens budgetarbete så innebär detta att det gynnar de med lägst inkomst.

Vänsterpartiet är också pådrivande för att det ska införas sex timmars arbetsdag, och det genomförs i en del landsting där Vänsterpartiet är med och regerar. Vänsterpartiet vill också avskaffa delade turer och införa rätten till heltidsarbete.

Självklart stöder Vänsterpartiet fackföreningsrörelsens krav på schyssta villkor och motsätter oss lägre löner för de som tjänar minst.  Kommunal kräver löneökningar till alla, en extrasatsning på undersköterskor och heltid som norm, kommunals avtal med SKL som gick ut i går. Förhoppningsvis har kommunal fått ett nytt avtal nu annars är det nu strejk

Vänsterpartiets politik går ut på att avskaffa klassamhället och utrota fattigdomen.

1889 beslutade den första socialistinternationalen att första maj skulle vara en dag då arbetarna lämnade sina arbeten för att demonstrera för sina rättigheter, att man årligen skulle samlas denna dag och demonstrera för sina rättigheter och åtta timmars arbetsdag. Demonstrationerna har fortsatt för arbetarklassens rättigheter och för socialismen även efter att mycket har blivit verklighet, men fortfarande kämpar vi för ett solidariskt samhälle

Första maj är en dag som ska präglas av den internationella solidariteten. En dag där vi lyfter fram de frågor vi tycker är viktiga det vill säga frågor om solidaritet med våra medmänniskor om det samhälle vi vill ha, där vi gemensamt finansierar sjukvård, omsorg, skola, kultur m.m. Det solidariska samhället, eller socialism helt enkelt.

Det vill säga ett samhälle de där alla bidrar efter förmåga till alla efter behov. Det sker genom att vi avstår delar av vår lön i form av skatt.  Socialism alltså.

Första maj är som sagt den internationella arbetarrörelsens dag och den internationella solidaritetens dag. Därför är det beklämmande att nazister ges tillstånd att manifestera sitt hat på den internationella solidaritetens dag.  De som står för precis raka motsatsen till internationell solidaritet.

Det är inte Bollnäs nazister demonstrerar, det har de inte gjort sedan den där hemska dagen 2013 då de hotade tre unga tjejer för att de ville manifestera för allas lika värde.  Men tillsammans är vi starka och vi får aldrig normalisera rasismen och nazisterna.

Som Karl Marx utryckte det: Proletärer i alla länder förenen eder. Nu gläds vi åt att få fira första maj i gemenskapens tecken och vi gläds åt de tio miljarderna som kommer kommuner och landsting till del tack vare vänsterpartiet.

Vänsterpartiet gör skillnad!

Det här inlägget postades i Partiverksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *