Debatt om bostadsbyggande i Bollnäs kommun

Häromdagen i Ljusnan refererades det från en debatt om bostadsbyggande i Bollnäs kommunstyrelse. Tyvärr framkom inte att Vänsterpartiet propagerar för ett ökat kommunalt bostadsbyggande. Vi var ute tidigt i processen och skrev redan 2014 en motion om att kommunen måste öka byggandet på grund av det som händer i omvärlden.
Det Vänsterpartiet vill göra, är att bygga mer, än vad som i dag ligger i planen. Med den takt vi har i dag, kommer vi inte att kunna tillfredsställa behovet och det riskerar ge oss en negativ tillväxt. Tyvärr var det svar vi fick på vår motion inte speciellt uttömmande, där talades om vikande efterfrågan på lägenheter, något som absolut inte stämmer med verkligheten. Kön för att få en bostad ligger runt ett år, och i vissa fall ännu längre.
Ett allmännyttigt bostadsbolag har samhällsansvar, inte enbart för grupper med särskilda behov, det ska tillhandahålla ett varierat bostadsutbud och dessutom tillgodose behovet där marknaden inte klarar av att utjämna. I Bollnäs står det helt klart, att marknaden inte utjämnar, annars skulle vi inte ha bostadsbrist. Det är aldrig kommunens utgifter för bostadsbyggande som hotar den kommunala stabiliteten, utan det är minskade skatteintäkter som är hotet. Att då inte bygga för att människor ska kunna bo här, är detsamma som att bita sig själv i svansen. Bygg mer, alla invånare i Bollnäs blir vinnare på det.

Björn Leijnegard, ordförande för Vänsterpartiet Bollnäs

Det här inlägget postades i Partiverksamhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *