Motioner

Motion om ökat bostadsbyggande i Bollnäs

Alla vill vi att Bollnäs ska vara en attraktiv kommun att bo i. Arbetsmarknaden är nu så att allt fler pendlar till sitt arbete och för Bollnäs är det både arbetspendling in och ut, det vill säga många bor här, men arbetar i annan kommun. Det också så att många som arbetar i Bollnäs bor i en annan kommun. För många är valet av bosättningsmöjlighet avgörande. Bollnäs ligger i framkant när det gäller bostadsbyggande, men det räcker ändå inte till.

De bostäder som byggs blir fulltecknade direkt. Bollnäs Bostäder har ett uppdrag från kommunen att bygga ett visst antal bostäder och uppföljer detta. Om vi vill få fler inflyttade till Bollnäs är det uppenbart att den nyproduktion som nu sker inte räcker till. Vi behöver fler lägenheter av alla kategorier, både för att arbetande i kommunen ska kunna bosätta sig här, men också för att ungdomar ska kunna bo kvar när de lämnar föräldrahemmet. Alla vill att Bollnäs ska öka sin befolkning, men utan bostäder är det inte möjligt. Vi föreslår att Bollnäs Bostäder får i uppdrag att de närmaste åren öka produktionen av nya lägenheter.

Framförallt ska mindre lägenheter med rimlig hyra prioriteras. Bostadsproduktionen ska ske på ett miljövänligt sätt och med låg energiförbrukning och anpassas efter områden som har busstrafik och service, till exempel Framnäs där Bollnäs Bostäder också äger mark. Vi föreslår därför att:

– Bollnäs kommun ger Bollnäs Bostäder i uppdrag att öka sitt byggande och att framförallt prioritera mindre lägenheter och i områden där närhet till allmänna kommunikationer finns.

– Att en rimlig nivå bör vara ca 100 lägenheter de närmaste åren utöver de som redan är planerade.

– Att i första hand bygga i Bollnäs tätort, men att också se över behovet i t ex Arbrå.

Göran Jansson
Maria Forsell Mörk

Kopiera länk