Motion om Faunapassager

Bollnäs kommun har nyligen antagit ett näringslivspolitiskt program för åren 2013-2018 där vi pekar ut återställandet av vandringsleder för havsvandrande fiskar från Östersjön, samt att det skall skapas en naturlig vandring i Ljusnans och Voxnans älsvsystem. I programmet säjer vi att miljöintressen ska tas tillvara och att kommunens samlade resurser ska användas i arbete för att nå de mål som satts. Bollnäs kommun gör så gott de kan i fallet Ljusnan, där kommunstyrelsen arbetar aktivt gentemot Fortum för att få dem följa den lagstiftning som finns, att få dem att ompröva sina vattendomar för att på så sätt få dem att bygga faunapassager eller på andra sätt modifiera sina kraftverk så att de inte påverkar både vatten, landmiljö och möjligheten till att utveckla kommunens tillgångar.

Vad gäller Voxnan, har kommunen bättre förutsättningar att påverka. Där ingår vårt energibolag i ett elhandelsbolag tillsammans med Edsbyns Elverk där vi bildat AB Helsinge Elhandel, där kommunen har andel till 30 %, för att kunna sälja den el, som vårt eget energibolag producerar. Där skulle vi som kommun kunna ställa krav på bolaget att bygga faunapassager, eller vi skulle till och med kunna ingå i partnerskap med något helt annat bolag, ex Tranås Energi, som är det enda bolag på marknaden idag som tar full miljöhänsyn. Vill vi i framtiden kunna uppfylla målen i vårt näringslivspolitiska program och skapa en ökad attraktionskraft som bidrar till turismutveckling, miljöhänsyn och samtidigt vara attraktiva även för människorna som bor och verkar här, bör vi också börja ställa högre krav på de instanser där vi har möjlighet att påverka. Och här har vi ett ställe där vi borde kunna göra det.

Vi yrkar på: Att Kommunfullmäktige ger i uppdrag till Bollnäs Energi, att ställa krav på Helsinge Elhandel att bygga faunapassager och i högre grad än idag ta mer miljöhänsyn, så att Bollnäs Kommun kan nå de mål man ställt upp i sitt näringslivspolitiska program.

Vänsterpartiet Bollnäs
Anna-Maria Forssell Mörk
Göran Jansson

http://www.bollnas.se/images/Naringsliv/Näringslivspolitiska_programmet_Bollnäs_kommun_2013-2018.pdf

Det här inlägget postades i Motioner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Motion om Faunapassager

  1. Marcus Zäll skriver:

    Bra vänstern! Blir så glad när jag ser vilka kloka politiker vi har i Bollnäs. Att viljan finns och insikt i problemet är ett första steg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *