Lagliga Väggar eller Zoner i Bollnäs Kommun.

Att Bollnäs kommun utsetts till årets kulturkommun 2012 är något Vänsterpartiet Bollnäs är stolta över. Däremot känner vi att det på den lokala kulturscenen saknas vissa inslag.

Ett sådant inslag är främjandet av gatukonst. Vänsterpartiet lämnar därför följande motion till Bollnäs kommunfullmäktige.


Bollnäs är årets kulturkommun år 2012, vilket innebär att vi är jättebra på kultur!
Vi har ett brett och bra kulturutbud som riktar sej till stora delar av alla ålderskategorier inom vår befolkning och som passar många smaker! Vi är rätt så unika i landet!

En sak som Vänsterpartiet dock saknar och som en kulturkommun av rang borde ha, är grafittiväggar eller fredade platser där det är lagligt att ge uttryck för kulturyttringen gatukonst!

Vi anser att gatukonst också är en del av kulturen och den borde få synas och ta plats i ett lagligt forum! Idag dyker många målningar upp på undanskymda ställen, där det är förbjudet att måla grafitti!

Vänsterpartiet har varit ute och dokumenterat flera av de konstverk som finns och vi tycker den förtjänar en större publik, och framförallt att det borde finnas lagliga ställen att måla grafitti på.

Vi tror också att lagliga platser för att måla grafitti skulle få bort en del okynnesklottrande, det skulle också kunna lyfta fram gatukonsten som kulturart.

Grafitti kan vara väldigt vackert, den fascinerar berör, väcker känslor och reaktioner! Ofta bär den också fram ett budskap! Och vi vet att all slags kultur har en betydelse i samhället, den stärker och förändrar och bidrar till människors välbefinnande! Det vore dumt av oss att inte ta tillvara de konstnärer vi har i Bollnäs som idag verkar i det fördolda!

Att som kommun bidra med lagliga ställen för kulturyttringen grafitti/gatukonst behöver inte innebära några extra kostnader, det finns ställen idag, som skulle kunna göras till lagliga zoner för grafitti! Och en grafittivägg i det offentliga rummet behöver inte kosta skjortan.

Därför yrkar vänsterpartiet på:

– Att man undersöker om det är möjligt att införa grafittizoner på lämpliga ställen.

– Att motionen också remitteras till ungdomsrådet förutom de andra instanser den skall till.

Det här inlägget postades i Motioner och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *