Vad tror Kd att Jesus skulle sagt?

Det är glädjande att höra, att (Kd) på alla sätt kommer att förhindra en utveckling emot att välgörenhet skall ersätta det offentliga välfärdssystemet, men genom att säja okej åt avdrag, bidrar man till att öppna upp dörrarna för än mer långtgående nerdragningar i de system vi redan har, för minska statens ansvar för välfärd.

Vänsterpartiet vill också poängtera, att vi också tycker det är självklart, att den som vill, ska få ge bort gåvor, det kan man redan idag, men det som vi är starkt kritiska till, är att (kd) tycker att alla andra skattebetalares plånböcker skall vara med och subventionera välgörenheten, då vi redan idag via vår skatt betalar in pengar som skall gå till generell välfärd och forskning. Det blir lite som att betala skatten två gånger för vissa, medan andra skall få tillbaka, och sånt kan inte vi kalla för solidariskt.
Vidare vad våra systerpartier i andra länder sysslar med, så betyder det inte att det är vare sej rätt eller att vi har samma syn på välgörenhet, då många andra länders system för välfärd inte är likadant uppbyggda som i Sverige, man kan inte jämföra äpplen med päron.

Välgörenhet är att betrakta som ett komplement till det generella välfärdssystemet och skall inte vara ett substitut, vilket skattesubventionerad välgörenhet blir. Vänsterpartiet tycker också att dom ideella organisationerna fyller en funktion, men tycker inte att dessa skall vara de som har huvudrollen att fylla det goda i samhället. Huvudrollen skall vår skattefinansierade verksamhet inneha. Vi tycker också att det är bättre att satsa pengar på offentlig välfärd, den som vi alla är med och styr över, än vad det är att satsa dessa pengar på vissa utvalda organisationer.

Man kan också fråga sej vad Jesus skulle ha gjort! Skulle han verkligen ha tyckt det varit okej att de som skänkt pengar till de fattiga, om de genast gått för att få tillbaka pengar ur den gemensamma fattigbössan? Vi tror inte det!

Från var och en efter förmåga till var och en efter behov, då om någon gång kan man kalla ett samhälle för solidariskt, och det är vad vi i Vänsterpartiet strävar efter.

Anna-Maria Forsell Mörk
Vänsterpartiet Bollnäs

Det här inlägget postades i Insändare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *