I valdebatten kan det finnas skäl att ta upp den skillnad mellan höger och vänsterblocken, som kanske dagligen inte syns. Jag hör själv till den av borgarna nu gynnade sidan, som har arbete och är frisk.

Genom mitt arbete inom sjukvården träffar jag dagligen människor, vilka inte har det lätt.  Många har inte råd att hämta ut sina mediciner och undviker att träffa läkare och annan personal av kostnadsskäl. I dag är det den grupp människor jag arbetar med, som har det svårt. I morgon kan det vara jag eller du eller en nära anhörig. Vi vet aldrig vem som drabbas av sjukdom, kroppslig eller psykisk.

Alla partier uttalar sig om att vård och omsorg ska få mer resurser, men hur ser dessa löften ut i verkligheten? Någon finansiering utlovas inte utan man fortsätter att ge subventioner till de som har det bäst. RUT-avdraget är väl det tydligaste. Borgarpartierna vill få det till att RUT gett en massa arbetstillfällen helt gratis. Så är det naturligtvis inte. När de friska och i det här fallet ofta välbeställda människor får dra av dessa tjänster på skatten så blir det mindre intäkter för samhället. Dessa intäkter skulle göra större nytta om vi fick använda dem till att ge de behövande insatser i stället för de som har pengar. Det skulle kunna ge fler arbetstillfällen inom den offentliga sektorn och då hamnar insatserna där de behövs.

Vi vet att insatser i äldrevård, med en växande andel av äldre kommer att kosta. Vi vet också att vi måste satsa på skolan och mindre barngrupper i förskola. Vi är också beredda att betala för detta. Ingen vill väl få en skattehöjning, men för att hålla en god samhällsservice och solidaritet är vi beredda på att det kan behövas. Vi tänker på de behov som finns. Nu kan det gälla våra anhöriga i morgon kan det var du eller jag.

Göran Jansson (V) Bollnäs

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *