1:a Majtal av Anna-Maria Forssell Mörk: I dagarna har moderaterna gått och basunerat ut, att deras RUT avdrag, eller pigavdrag som det heter i folkmun, gett över 11 000 nya jobb!

Det är inte sant. När man tittar efter hos Almega som är arbetsgivarnas organisation i städbranschen, då visar det sej, att det är precis så många jobb som totalt finns i branschen. Och städjobb det fanns ju redan innan man införde RUT-avdraget.

De 11 000 jobben motsvarar 7 500 heltidstjänster, och om man räknar högt på hur många jobb som blivit till på grund av RUT-avdraget, så är det bara en liten del ca 900 nya jobb som tillkommit.

Ja men så bra, kanske du tycker, att det gett 900 nya jobb. Men då måste man vara medveten om, att för de här 99 miljoner kronor i månaden, som man betalar ut i skattesubvention för pigtjänster hos de rika, hade man kunnat få ungefär 40 000 nya jobb inom äldreomsorgen och vården. Det är alltså ett väldigt dyrt sätt, att försöka skapa nya arbeten.

När man tittar i statistiken, så säjer den, att 1,3 % av befolkningen har använt sej av avdraget, Och att de flesta som använt sej av avdraget, är höginkomsttagare, (vilka säkerligen skulle kunna utnyttjat städhjälp i alla fall utan avdraget,) Danderyd, Lidingö och Täby är de kommuner där flest avdrag gjorts, och de som därmed får mest bidrag av alla skattebetalare.

Mats Morin som är LO-ekonom säjer att avdraget för hushållstjänster främst gynnar höginkomsttagare, och han får stöd i statistiken från SCB, som visar att de som utnyttjat bidraget mest,  hör till de 20% av befolkningen med högst inkomst, och Mats menar att resurserna skulle utnyttjats bättre om de satsats i offentlig sektor, det vill säja kommuner och landsting, i vården, äldreomsorgen eller skolan.

Det handlar om man vill att pengarna skall gå till generell välfärd,eller om de främst skall gå rika.

Ett annat argument som man från borgeligt håll fört fram är, att genom att subventionera tjänsterna, så skall man komma åt svartjobben.

Anna-Karin Hill ordförande i kommunal Stockholm, säjer att det argumentet inte riktig stämmer.  Hon menar, att om det kostar 300 till 500 kronor i timman och man får tillbaka hälften genom avdrag, så är det fortfarande billigare att få någon som jobbar svart, för 80-100 kronor i timman. Det finns fortfarande ett mörkertal därute, med hushållstjänster som fortfarande utförs svart. Det är inte riktigt så enkelt, att svart arbetskraft förvandlas till vit om den subventioneras.

Om man sätter sej in i hela samhällsperspektivet, så vet vi att det i nuläget finns närmare hundra tusen färre jobb inom offentlig sektor, än vad det var när den borgerliga regeringen tog över.

Och regeringen har med sin omfördelningspolitik sagt nej till både gamla och nya jobb.

Och vi vet att arbetskraftsbehovet i framtiden kommer att vara ännu större än nu inom både sjukvård och äldreomsorg och inom 20 år visar statistiken på ett glapp mellan tillgång och efterfrågan på över 150 000 personer, och med den skattepolitik som förs idag på regeringsnivå, så sätter det stopp för att de tjänster som genomförs i offentlig regi skall kunna utvecklas.

Pengarna som används till RUT-avdraget skulle göra större nytta inom den offentliga sektorn, i äldreomsorgen och vården, och skulle kunna förebygga det glapp vi vet kommer, och samtidigt kunnat lindra krisen på arbetsmarknaden.

Så därför säjer jag Nej till RUT-avdrag, som gynnar de rika på de fattigas bekostnad.

HÅLL IHOP VÄLFÄRDEN!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *