Vi måste värna välfärden

De allra flesta i Sverige menar att vi måste göra allt vad vi kan för att värna välfärden under krisen. Grupperna i förskolan och klasserna i skolan är redan för stora och hemtjänstens besök alltför korta.

I dagsläget saknas 5 miljarder för att kommunerna ska kunna upprätthålla dagens kvalité. Regeringens pengar räcker inte ens för att klara dagens nivå på välfärden. Det betyder att uppemot 15 000 anställda kan förlora jobbet. Jobb som behöver utföras oavsett konjunktur.

Det är märkligt att regeringen, som haft råd att genomföra inkomstskattesänkningar med cirka 85 miljarder, där de allra rikaste fått mest, inte anser att de har råd att skjuta till de 5 miljarder som behövs för att behålla dagens nivå på välfärden. Skattesänkningar måste självklart betalas och det sker nu genom uppsägningar i välfärden.

En lärare som får behålla sitt jobb, kan fortsätta konsumera och på så sätt hålla ekonomin igång. En direktör som får en skattesänkning spar pengarna. Det ger inga jobb.

För oss i Vänsterpartiet är valet enkelt. Vi vill värna välfärden och skapa jobb. Vi föreslår därför i den vårbudgetmotion vi nu lagt att kommuner och landsting ska få 5 miljarder extra i år och minst lika mycket nästa år. Då får barnen behålla sin lärare, mormor får behålla sin personal i hemtjänsten och samhällsekonomin blir bättre.

Ann-Renée Forsström Vänsterpartiet

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *