Vaxholmsdomen var/är en inbjudan till konkurrens med allt uslare löner!

Svenska fack får inte strejka för att kräva lika lön för löntagare från andra EU-länder. Det slog EG-domstolen fast i Vaxholmmålet i december 2007.

 

Domen betyder att EU begränsar strejkrätten, att EU är emot principen om lika lön för lika arbete och att kollektivavtalen körs över. Det kommer att betyda att lönerna i Sverige sjunker och att facken pressas tillbaka. Företagen tar makten över arbetsmarknaden!

Vänsterpartiet anser att svenska löntagare måste göra något. Sverige har ännu inte godkänt det nya EU-fördraget.

Det nya Lissabonfördraget nämner visserligen strejkrätten i en så kallad rättighetsstadga. Men strejkrätten är även i detta fördrag underordnad marknadens intressen. Byggnads hade med andra ord förlorat Vaxholmsfallet även om det nya fördraget gällt.

Vänsterpartiet tycker att svenskarna skall få folkomrösta om det nya fördraget och om det inte blir en folkomröstning så vill vi ha garantier för strejkrätt och lika lön för lika arbete inskrivet i det nya fördraget.

Ann-Renée Forsström Vänsterpartiet
Anna-Maria Forssell Mörk Vänsterpartiet

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *