Anna-Maria Forssell Mörk´s 1:a Majtal

Jag tänker prata om den borgerliga regeringens omvända Robin Hoodpolitik

Kamrater

Jag tänker prata om den borgerliga regeringens omvända Robin Hood politik mot de sjuka…

Den första juli kommer regeringens förslag om att ta bort begränsad sjukersättning att börja gälla.. Det är ett förslag som berör runt 100 000 människor. Det är människor som enligt regeringens sätt att se på det hela, är alldeles för friska, för att kunna få någon ersättning från sjukkassan, men egentligen är de här människorna alldeles för sjuka, för att kunna ta ett arbete…

Det här är en fullt medveten politik från regeringen, för att kunna vältra över kostnaderna för de sjuka till kommunerna och för att öka klyftorna mellan fattiga och rika… Regeringen skriver till o med i sin egen promemoria.. -Att sannolikt kommer en stor del av dem som inte passar in i systemet, d v s  de alldeles för sjuka att kunna ta ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden, att vara tvungna att söka ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten…

Samtidigt får de som har haft lyckan att vara frisk och ha ett arbete, mer i plånboken i form av sänkta skatter och jobblöneavdrag..

De som fortfarande kommer att kunna kvalificera sej till sjukpenning, kommer dock bara att kunna få ersättning för ett år, och i särskilda fall över ett år…Men då blir de genast straffade av sänkt ersättningsnivå…(75% är det tänkt…)

Det är nåt som drabbar kvinnor, för det är oftast de, som får sjukdomar som gör att man blir långtidssjuk….

Samtidigt satsar regeringen 400 miljoner på jämställdhetsarbete, men det är tydligen bara friska kvinnor det ska gälla! Inte de som haft oturen att bli sjuka…

Regeringen förslag är dåligt underbyggt, dåligt förberett och man har inte heller analyserat hur det påverkar andra delar av trygghetssystemet, situationen för de arbetsskadade har man inte alls tittat på osv…man kan räkna upp hur mycket som helst, som regeringen missat… men ändå tänker man genomföra det här…

Man påstår också att man gör allt för att öka sysselsättningen och minska utanförskapet, när man i själva verket har riktat in sej på att belöna rika privatpersoner och de sjuka skall ställas vid skampålen med ord om utanförskap och bidragsberoende.

Människor blir inte friskare av att ställas utan ersättning från den allmänna försäkringen, snarare tvärtom…och det regeringen håller på att göra, är att permanenta utanförskapet och öka klyftorna mellan fattiga och rika…
Tankarna går till Tyskland och 1930-talet där man såg det som helt rätt att undanta vissa grupper förmåner och utanförskapet sågs som riktigt för dessa grupper….

Kamrater! Är det så vi vill ha det?!

Vänsterpartiet vill återställa nivåerna, och se till att den som haft oturen att bli sjuk, ska ha en vettig levnadsnivå…inte behöva gå till socialen för att överleva..

Att den som haft oturen att bli sjuk, får den hjälp den behöver, för att kunna komma åter till arbetsmarknaden.

Att den som haft oturen att bli sjuk inte ska bli straffad, för något denne inte kunnat påverka..

Kamrater…Upp till kamp!


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *