Centerpartiet förnekar att klyftorna ökar

Karin Ånestam centerpartiet påstår att klyftorna minskar. Tvärtemot vad statistiska centralbyrån menar. Läs vårat svar till Karin:

  

Karin Ånestam (c) påstår att inkomstklyftorna minskat. Men nyligt gjorda mätningar från Statistiska Centralbyrån säjer motsatsen (så det är ingenting vi själva hittat på). Det man speciellt analyserat på statistiska centralbyrån är hur de regelförändringar som införts slår mot hög respektive låginkomsttagare. Regelförändringar som den borgerliga alliansen tagit beslut om.

Inkomstklyftorna mellan fattiga och rika ökar, och de som tjänar mest får också de största inkomstökningarna. De som är arbetslösa eller sjuka, de mest utsatta, som skulle behöva en förstärkning för att klara av sin vardag, får inte vara med och ta del av kakan. Störst inverkan på människors inkomster hade de regelförändringar som infördes 2007, jobbskatteavdraget, förändringen av fastighetsskatten och avskaffandet av förmögenhetsskatten. Två tredjedelar gick till den rikaste tredjedelen, det vill säga 200 miljonärer fick en miljon vardera direkt ner i fickan när förmögenhetsskatten avskaffades. 60 % gick till män och 40 % till kvinnor.

Karin pratar också om de dramatiska förändringar som införts av den borgerliga regeringen och som påstås minska utanförskapet, att människor inte längre skulle tvingas in i sjukskrivningar. Men glömmer tala om att deras strävan är att minska antalet sjukskrivningar och därmed tvingar människor ifrån sjukskrivningarna.

Många av dessa människor som det berör är alldeles för sjuka för att kunna leva upp till arbetsmarknadens krav. Men kommer enligt de nya reglerna att räknas som för friska för att kvala in till den sorts ersättningsform som kommer att vara kvar.Det enda regeringen gör med sina nya regler, är att frisera statistiken samt att försätta människor i ett permanent utanförskap. Man gör ingenting för att minska utslagning och klyftor.

När man ser till allt detta, kan man inte direkt påstå att regeringens nya förslag gynnar de som skulle behöva det bäst.  Inkomstklyftorna ökar mellan fattiga och rika och detta på grund av en helt medveten politik från den borgerliga regeringen sida.

Vi i Vänsterpartiet hävdar fortfarande att den politik som regeringen för, är en omvänd Robin Hood politik, och vill se ett återställande av A-kassan och sjukförsäkringen, en höjd grundpension på 500 kr/mån plus en återställare för de pensionärer som fick sina pensioner sänkta under besparingarna på 90-talet.

Från var och en efter förmåga, till var och en efter behov.

 Anna-Maria Forssell Mörk (v)                                                                                                Ann-Renée Forsström (v)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *