Den reservationslösa hyllningen av konkurrens och privatisering av offentlig sektor.

I en motion inlämnad till kommunfullmäktige i Bollnäs vill motionären, Anita Nordkvist (sd). Att fullmäktige låter utreda möjligheten till privat hemtjänst om så önskas för de äldre som har rätt till hjälp. Detta menar hon skulle skapa bättre möjligheter för en äldrepolitisk insats baserad på värdighet och respekt för de äldre och deras individuella önskningar och behov. Som svar på motionen svarar man att socialnämnden redan arbetar med frågan genom att man analyserar verksamheternas kostnader, preciserar och definierar kvalitetskrav, formulerar principprogram för konkurrensutsättning, inklusive fritt kundval: i akt och mening att skapa en tillräcklig mångfald så att ett val kan anses vara meningsfullt.
Utifrån detta kan vi konstatera att för Anita Nordkvist och den borgerliga majoriteten tillsammans med sjukvårdspartiet så är konkurrensutsättning och privatisering den enda möjligheten till valfrihet inom äldreomsorgen.

  

Vi (undertecknade) menar att det med privatisering/konkurrensutsättning bara blir en falsk/skenbar valfrihet. Det ger bara äldre möjlighet att välja företag!

Riktig valfrihet innebär istället att de äldre ges makt över sin vardag. Att de äldre själva ska få bestämma hur hemtjänsttimmarna ska användas.

I Falun har hemtjänsten arbetat i flera år för att ge pensionärerna ett större inflytande över sin vardag. Modellen innebär bland annat att brukaren har möjlighet att byta en insats mot en annan. Om det är vackert väder ute kanske städningen kan vänta till nästa vecka för att bytas ut mot en promenad. Vi tycker att det är just den här typen av valfrihet som behövs inom äldreomsorgen.

På ett äldreboende i Eslöv har man infört "egen tid". Det innebar att varje boende fick rätt att fritt disponera en personal i två timmar i veckan. Det ger de äldre en verklig makt att bestämma mer hur de vill leva sina liv. Kanske vill man åka och storhandla eller gå en vårpromenad i solen? Det är den här sortens valfrihet som är verkligt meningsfull för våra äldre.

Åker man västerut och lyssnar till den norska centerledaren och kommunministern Åslaug Haga blir budskapet ett helt annat än den svenska borgerlighetens reservationslösa hyllning av konkurrens och privatisering av offentlig sektor.
Hon befarar att konkurrensutsättning leder till mer byråkrati och sämre tjänster. För att få fullgod privatiserad service måste avtalen vara extremt detaljerade och uttömmande för att inte skapa kryphål, där vinstmarginalen kommer från minskad service. Kommunal byråkrati ersätts av upphandlingsbyråkrati.
Ministern har istället sjösatt ett projekt med så kallade kvalitetskommuner, som åstadkommer tjänster av hög kvalitet, bra arbetsmiljö och ekonomisk effektivitet genom demokratisering istället för privatisering av offentlig verksamhet.

 

Riktig valfrihet för de äldre går alltså att skapa i kommunens egen verksamhet, för det behövs inga privatiseringar!

 

 

 

Ann-Renée Forsström Vänsterpartiet

(ledamot i socialnämnden)

Britt-Marie Rosenqvist Miljöpartiet

(ersättare i socialnämnden)

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *