Medborgare som lämnar medborgarförslag får numera delta i överläggningen

På kommunfullmäktige den 24/9 togs beslut om förenklad hantering av medborgarförslag, samt om revidering av kommunstyrelsens och nämndernas reglementen.

  

Det innebär att kommunfullmäktige nu kan delegera medborgarförslagen till berörda nämnder. Men den absolut viktigaste förändringen är att i och med detta beslut får även den som väckt ett medborgarförslag delta i överläggningen i nämnden då ärendet behandlas, vilket tidigare inte var möjligt. Förslagsställaren fick tidigare "yttra sig" under allmänhetens frågestund, som är i början av sammanträdet, men inte när ärendet senare skulle hanteras. Det blev väldigt konstiga situationer där förslagsställaren skulle gissa sig till vilka frågor som skulle kunna uppstå under ärendehanteringen och försöka utveckla innebörden i sitt förslag utifrån dessa gissningar. Uppstod frågor som frågeställaren inte kunnat förutse under ärendehanteringen hade han/hon ingen möjlighet att få bemöta detta under behandlingen av ärendet.

Vänsterpartiet har alltsedan möjligheten att lämna medborgarförslag infördes strävat efter att medborgare som lämnar medborgarförslag skall få yttra sig/delta i överläggningen när själva ärendet behandlas.

Därför välkomnar vi nu detta beslut som tagits i kommunfullmäktige.

 

Ann-Renée Forsström Vänsterpartiet

Anna-Maria Forssell Mörk Vänsterpartiet

Marita Hillströms Vänsterpartiet

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *