Vårdpeng och konsekvenser

De fem oppositionspartierna i landstinget (Moderaterna Centerpartiet Folkpartiet Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet) har i sitt budgetförslag en punkt om Hälso- och sjukvårdspeng inom öppen vård, det vill säga primärvården. Man vill öka valfriheten och låta människorna bestämma själva säger man. Vårdpengen skulle följa patienten till den vårdenhet hon/han valt.
Valfrihet för vem skulle vi vilja fråga

  

För friska medelålders yrkesarbetande?

För är man arbetslös, sjukskriven, pensionär eller ensamstående förälder har man många gånger på grund av en ansträngd ekonomisk situation inte den möjligheten att välja och inte blir det bättre för dessa grupper med den regeringspolitik som nu förs. 

Frågan är om vi vill skapa en vårdverksamhet för vissa kapitalstarka grupper eller om vi vill ha vård på lika villkor för merparten av våra medborgare?

För att exemplifiera: Om vi tar hälsocentralen i Järvsö som exempel. Om många människor som idag tillhör hälsocentralen i Järvsö skulle välja hälsocentralen i Bollnäs eller Hudiksvall, och vårdpengen följer patienten, så underminerar vi underlaget för fortsatt drift av hälsocentralen i Järvsö. Vilket då skulle drabba de människor som inte har de ekonomiska förutsättningarna att välja att resa till en annan ort eftersom denna hälsocentral då får för dåligt underlag och på sikt riskerar att läggas ner.

 

Ann-Renée Forsström Vänsterpartiet

Anna-Maria Forssell Mörk Vänsterpartiet

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *