Manifestation mot rasism. Tal av Ann-Renée Forsström (Vänsterpartiet) 6 Juni 2007

Jag ska prata lite om några vanliga påståenden när det gäller invandring och invandrare.

Informationen har jag tagit ur ett material som ungdom mot rasism tagit fram och det heter ”SVAR PÅ TAL”

  

Vi har inte råd! Och vi behöver istället satsa på vara barn gamla och sjuka hör man ofta sägas av rasistiska och högerextrema grupper.

Att ställa grupper mot varandra är farligt och oansvarligt. Det var så allting började i Nazityskland inför förintelsen.

 

"Sverige har inte råd att ta emot ALLA invandrare" hör man sägas.

Att invandringen betyder en ofattlig belastning på den svenska ekonomin är en vanlig fördom som många rasistiska och högerextrema organisationer använder sig utav. Påståendet är dock bara en fördom som inte på något sätt finns förankrad i verkligheten.

 

Ett antal avhandlingar i nationalekonomi har visat på motsatsen.

Det absolut dyraste som finns i den svenska välfärdssamhället är förskola och grundskola.

De flesta flyktingar kommer hit i en ålder då de inte kostar så mycket som man gör i förskola och grundskola. Det är alltså billigare för Sverige att ta emot en flykting än att ett barn föds i landet.

 

Även om det tar ett par år för en invandrare att lära sig språket, fortbilda sig och skaffa ett jobb, så är de i jämförelse med någon född i landet en nationalekonomisk vinst!!!!!!!!!!

 

Invandring stöttar upp vårt välfärdssamhälle och hjälper till att finansiera förskola, grundskola äldreomsorg och vård för ALLA.

 

Även om en invandrad person inte får jobb och tar del av det svenska socialförsäkringssystemet, är denne person en mindre belastning än ett barn som föds och växer upp i Sverige och detta även om den svenskfödda skulle få jobb direkt efter gymnasiet.

 

"Sverige är det land som tar emot flest invandrare" tror man sig också veta.

Faktum är att  Sverige inte ens finns bland de topp 20 av de länder som tar emot eller har flest flyktingar i landet.

Sverige återfinns först på 29:e plats. Länder som Afgahanistan, Pakistan, Ryssland, Burundi,  Angola, Azerbadjan, Kina och Saud Arabien ligger långt högre än oss.

 

"Varför skall vi betala för att det skall byggas en massa moskéer" det här är också en vanlig fördom.

Först och främst måste vi klargöra att det aldrig byggts en massa moskéer i Sverige. Det finns idag mindre än 10 stycken och ingen av dem har byggts med offentliga medel. Samtliga har byggts med församlingens insamlade pengar och utländska bidrag.

Sedan måste man fråga sig vad en massa moskéer innebär, vad står det för? Jämför man med antalet kristna kyrkor som finns i Sverige så är antalet minimalt, då svenska kyrkan använder 3500 stycken kyrkor, och då räknar man inte dem som inte är i bruk. Samtliga av dessa kyrkor har byggts av statliga medel.

 

Ja det här var en del exempel på hur myter och fördomar om invandring kan se ut.

Man kan urskilja en skrämmande trend där invandring och mångkulturalism allt mer ses som ett hot.

 

Idag är antirasismen relativt utbredd och framförallt en politisk självklarhet, tyvärr har dock den antirasistiska gräsrotsrörelsen minskat och även om få idag öppet skulle anse sig stå för rasistiska värderingar så är smygrasismen utbredd.

 

Vi tror på ett samhälle där ALLA har rätt att finnas! Enda sättet att nå ett demokratiskt samhälle är genom dialog och samförstånd.

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *