Vänsterpartiets landstingsgrupp splittrad i ambulansfrågan

Vänsterpartiets landstingsgrupp är splittrad i ambulansfrågan. Vi var åtta stycken närvarande när beslutet togs. Resultatet av omröstningen blev 4-4 och därmed hade ordförande utslagsröst. Vi som var emot var: Conny Englund (Söderhamn), Ann-Renée Forsström (Bollnäs), Anna-Maria Forssell Mörk (Bollnäs) och Veronika Pellén (Hofors). Det finns flera skäl till att vi var emot:

  

1, Vi tycker att ärendet är av principiell beskaffenhet och större vikt och skall därför tas av landstingsfullmäktige.

2,Det finns en stor opinion emot förslaget och en stor oro hos berörd befolkning. Vilket talar för att ärendet är av principiell beskaffenhet och större vikt.

3, När beslutet om att införa narkossjuksköterskor i ambulanserna togs, så var det i samband med att strukturförändringar gjordes (bl.a 3A-beslutet) och syftet var att stärka ambulanserna och öka tryggheten.

4, Man pratar om en bemanning av ambulanssjuksköterskor i framtiden, dessa finns inte idag och tar fem år att utbilda.

5,Vi har inte fått svar på vad som händer med de narkossjuksköterskor som idag har 50% tjänstgöring på ambulansen och 50% på sjukhuset. Hur kommer det att se ut och hur påverkar det annan verksamhet på sikt?

6, Ambulanser och narkossjuksköterskor är en viktig symbolfråga. Även om den medicinska säkerheten skulle kunna säkerställas med det nya förslaget, så har vi ett tydligt ansvar beträffande känslan av trygghet för befolkningen. Detta speciellt då ambulansen och narkossjuksköterskorna nu står för den tryggheten i och med de strukturförändringar som landstinget gjort.

Med andra ord så anser vi att beslutet måste tas i ett paket man måste se helheten och dess konsekvenser. Vidare bör beslut av den här kalibern tas av landstingets högst beslutande organ det vill säga landstingsfullmäktige.

 

Conny Englund Söderhamn

Ann-Renée Forsström Bollnäs

Anna-Maria Forssell Mörk Bollnäs

Veronika Pellén Hofors

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *