Ta lärdom av Finland

Sverige är på väg att kopiera Finland, utan att ha tagit lärdom av det finska exemplet. Avdraget för hushållsnära tjänster, som den borgerliga regeringen med Maud Olofsson i spetsen instiftat, har i grannlandet Finland inte skapat några nya jobb.

-"Reformens effekt på sysselsättning, är obefintlig", säjer Markus Jäntti, professor i nationalekonomi vid Åbo akademi.

Det enda som ökat är klyftorna mellan rika och fattiga hushåll och det till följd av den politik som den Finska regeringen fört. Det den borgerliga regeringen i Sverige verkar ha inriktat sej på, när man studerat grannlandet, är att Finlands ekonomi vuxit betydligt snabbare än EU genomsnittet sen 90-talet. Trots denna växande ekonomi, är den finska arbetslösheten högre och sysselsättningsgraden lägre än i de andra nordiska länderna. Det enda som hänt, är att deltidstjänsterna och korttidsanställningarna ökat, på bekostnad av fasta heltidsarbeten. Det är en politik som till stor del drabbar kvinnorna.
Ett av felen på den svenska arbetsmarknaden, är att den dåvarande socialdemokratiska regeringen i och med EU-anpassningen på 90-talet, övergav det fulla sysselsättningsmålet som överordnat mål, och det är naivt att tro att de åtgärder som den nuvarande regeringen nu genomför kommer att skapa några nya jobb.

Den politik man nu instiftar är inte bara kvinnofientlig, utan är också en dimridå för att kunna skapa låglönearbeten och för att öka klyftorna mellan fattiga o rika och emellan kvinnor o män.

Ann-Renée Forsström
Anna-Maria Forsell Mörk

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *