För vänstern är tryggheten central för rättvisan

Tryggheten finns i en generell välfärd som ger tillgång till en bra omsorg, en bra utbildning, en bra vård och kultur för alla. Privata lösningar leder till att vinstintresset tar över. Om mer ska betalas via avgifter i stället för solidariskt via skattsedeln gynnas de som redan har råd att betala för bättre försäkringar, bättre vård, bättre omsorg, medan andra får stå tillbaka.

Trygghet är också att ha ett arbete att gå till, en inkomst att försörja sig på. För Vänsterpartiet är full sysselsättning det överordnade målet för all politisk verksamhet. Trygghet är ett socialt skyddsnät värt namnet. Ingen ska bestraffas för att man blir sjuk eller arbetslös Trygghet i anställningen kommer av rättigheter på arbetsplatserna. För att få trygghet på arbetsplatserna som gör att fler vågar vara kritiska och engagera sig för förändringar krävs att de fackliga rättigheterna stärks. Tryggheten finns också i en säker och rättvis tillgång till samhällstjänster som alla måste nyttja. Det handlar om tillgängligheten till vatten, el, järnvägstransporter och övrig samhällsservice. Mot oss står avregleringsentusiasterna i högeralliansen som vill sälja ut, konkurrensutsätta och privatisera – en politik som leder till att fåtalet blir rikare men alla vi andra fattigare. Trygghet för dem som studerar innebär att extraarbete eller rika föräldrar inte ska vara förutsättningen för studier. Vi fortsätter att kämpa för en höjning av studiemedlen. Tryggheten är att inte bli trakasserad och diskriminerad på grund av funktionshinder, sexualitet eller etnicitet. Hoten mot tryggheten kommer från höger. Rättvisa kommer från vänster!

Ann-Renée Forsström  Vänsterpartiet

Marita Hillströms Vänsterpartiet

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *