Sluta kalla våra gemensamma försäkringar för bidrag!

Det offentliga trygghetssystemet har på senare tid utsatts för allt mer intensiva angrepp. I debatterna har de arbetslösa och de sjukskrivna stått i fokus. Lars Leijonborg (folkpartiet) har bland annat anklagat socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet för att ha gjort ”bidragsberoendet till en överideologi” och Fredrik Reinfeldt (moderaterna) argumenterar starkt för att sänka ersättningarna, enligt honom är sänkt ersättning en förutsättning för att få fler i arbete.
Högerpartiernas mantra om att ”minska bidragsberoendet för att det skall löna sig att arbeta” upprepas i alla sammanhang.
Detta är en kraftig omsvängning i synen på våra sociala försäkringar. De försäkringar som betalas av sociala avgifter kan inte betecknas som bidrag. Socialförsäkringarna finansieras genom avstått löneutrymme från löntagarna. De tillhör därmed alla invånare som en rättighet – inte som välgörenhet, inte som bidrag.
Att hävda att det är bidrag det är fråga om när en social försäkring faller ut, och att koncentrera samhällsdebatten kring ”fusk och överutnyttjande”, gör det lättare att misstänkliggöra de som är sjuka och arbetslösa.
Högerpartierna vilar hela sin argumentation på att den som är arbetslös eller sjukskriven går på bidrag, och underförstått parasiterar på dem som arbetar och bidrar till den gemensamma välfärden. Detta används som ett retoriskt angrepp på det generella välfärdssystemet för att legitimera sänkta ersättningsnivåer och hårdare tag mot sjukskrivna, förtidspensionärer och arbetslösa.
Stabila offentliga ekonomiska välfärdssystem skapar trygga människor, som på ett bra sätt kan tillvarata sina livsmöjligheter. Det vi måste göra är att undanröja orsakerna till att människor far illa i dagens arbetsliv och att försöka ge dem som drabbats så goda förutsättningar som möjligt att komma tillbaka till arbetslivet. Det handlar om insatser för ett rymligt arbetsliv och för rehabilitering. Genom att föra en politik för full sysselsättning och värna det ekonomiska trygghetssystemet skapar vi ett mer rättvist och solidariskt samhälle för alla – inte bara för några.

Ann-Renée Forsström
Vänsterpartiet

Anna-Maria Forssell Mörk
Vänsterpartiet

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *