Centerpartiets politik drabbar egna väljare

Flertalet av Centerpartiets väljare har fysiskt tunga jobb och många av dem kommer att behöva lita till fungerande pensioner och sjukersättningar när de blir äldre eller sjuka.
Men i och med Centerpartiet´s och allianspartiernas (Moderaterna`s, Folkpartiet´s och Kristdemokraterna´s) förslag att försämra för dem som har förtidspension/sjukbidrag eller är långtidssjuk, så kommer dessa väljare inte att kunna lita på det trygghetssystem som vi idag har.

Det Centerpartiet tillsammans med de övriga borgerliga partierna vill är att dom som får sjukersättning bara ska få räkna 80% av den inkomst som ligger till grund för ersättningen som är pensionsgrundande. Stora grupper ålderspensionärer kommer då att få sin inkomst minskad med cirka 1000 kronor eller mer per månad.

Den som har blivit långtidssjuk skall också betala högre skatt på sin sjukpenning än vad människor gör på sin lön. För en normal inkomsttagare rör det sig om en extra utgift på cirka 700 kronor i månaden. 250 000 – 300 000 människor med förtidspension/sjukbidrag kommer att hamna under socialbidragsnormen. Denna åtgärd motiverar alliansen med ” att den sjuke inte får frestas att dra ut på sjukperioden”.

Dessa försämringar är omfattande och bryter mot flerpartiuppgörelsen om det nya pensionssystemet. En viktig princip i denna är, att den som haft oturen att bli sjuk inte skall bestraffas med en sämre pension än den som varit frisk.

Centerpartiet och de övriga borgerliga partierna vill också avskaffa anställningsstödet som idag ges till cirka 25 000 människor i glesbyggd. Detta kommer att drabba många, framförallt Centerpartiets väljare. Då de flesta av dem bor i avfolkningslän som till stor del är beroende av en omfördelande regional skatteutjämningspolitik.

Slutsats: Om den borgerliga alliansen skulle vinna valet, så kommer den att föra en politik som går ut över Centerpartiets egna väljare………………….

Anna-Maria Forssell Mörk (v)
Ann-Renée Forsström (v)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *