Ett arbetsliv med plats för alla

1 miljon människor står utanför arbetsmarknaden idag.
Många av dem tar sig snabbt tillbaka i arbetslivet igen med hjälp av kontakter, arbetsförmedling, rehabilitering eller utbildning.
Men allt fler söker jobb efter jobb och får inte ens komma på en intervju. Många av dem är födda utomlands eller har ett ”konstigt” namn, därför att deras föräldrar har invandrat.
Invandrare har tre gånger så hög arbetslöshet.

Alla mått som vi har om hur arbetsmarknaden fungerar orättvist när det gäller klass och när det gäller kön visar sig stämma lika bra och ibland värre för personer med utländsk bakgrund.

Det drabbar också människor med arbetsskador och funktionshinder.
Kvinnor som skaffar barn.
Unga som saknar arbetslivserfarenhet och äldre som anses för gamla att satsa på.

För ungdomar under 25 är det vikariat, provanställningar och andra otrygga tidsbegränsade jobb som erbjuds. Nästan hälften av de unga LO-kvinnorna har sådana jobb.

Att aldrig komma in på arbetsmarknaden innebär att man inte kan flytta hemifrån, skaffa barn, resa. Med andra ord att bli vuxen!

Frihet har den som kan känna sig trygg och våga tro på framtiden. Det är därför det är så viktigt med en stark arbetsrätt och kollektivavtal som gäller lika för alla.

Det är dyrt att slösa med det mest värdefulla som samhället har – människor. En hög arbetslöshet innebär dels att människor mår dåligt. De arbetslösa riskerar att känna sig misslyckade och får svårt att få ekonomin att gå runt. De som har jobb får ett allt mer stressat liv och har hela tiden ett arbetslöshetshot som hänger över sig.

Samhället blir mer och mer individualistiskt och egoistiskt där var och en tänker mest på sig själv.
Att minska arbetslösheten kostar pengar, men det är pengar som finns.
Sverige är rikare än någonsin samtidigt som det finns stora behov av arbete att göra, speciellt inom den offentliga sektorn. Därför menar vi att politiken ska läggas om, med en högre grad av omfördelning från dem som har mycket till de som har mindre.

Ingela Gustavsson
Saeed M Jannat
Vänsterpartiet Bollnäs

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *